Rekwikkelfolie wordt over het algemeen handmatig gebruikt, ook zijn er mogelijkheden dat de pallets door een machine worden ingewikkeld met zogenaamde “palletwikkellaars”. Maar over het algemeen is de handwikkelaar nog steeds het meest gebruikt.

Wat je feitelijk doet is de folie goed bevestigen aan 1 van de poten van de pallet, als je de folie bij elkaar knijpt kan je er een soort van streng van maken zodat u een knoop kan leggen aan 1 van de poten. Vervolgens werkt u van beneden naar boven terwijl u spanning houdt op de folie (u wilt tenslotte de lading goed vastzetten). De reden dat u van beneden naar boven werkt komt vanuit het feit dat u lagen over elkaar creƫert waar de regen of vuiligheid niet alsnog naar binnen kan komen. Van boven naar beneden zou er voor zorgen dat u op iedere laag een kier maakt. Bovenin gekomen scheurt u de folie af wat u gemakkeljk kan doen door met uw vingers op de op spanning gebrachte folie te brengen.

U heeft nu de gehele pallet ingewikkeld maar nog steeds is de bovenkant onbeschermd, een veel geziene handeling is dat er voor de laatste wikkeling al een plaat of vel op de pallet komt, echter wilt u het echt goed doen dat komt het afdekvel altijd als laatste en wordt met tape bevestigd, zo zorgt u er namelijk voor dat ook niet aan het einde een kier ontstaat tussen de producten en de folie.